Mając odpowiednie nawyki i zwracając uwagę na to co jemy i gdzie, da się przeżyć. Czego ja jestem przykładem, oczywiście trzeba przy tym myśleć. Staram się próbować wszystkiego o ile nie uznam, że może być to dla mnie za ciężkie. Poniżej dania z przynajmniej trzech kontynentów. Zdjęcia słabej jakości bo często robione na szybko i w miarę dyskretnie. Mała część tego co próbowałem, ale za to jaka smaczna.
Pierwsza część to specjały kuchni Azji Centralnej. Jadalne kasztany i mięsa pieczone w specjalnych piecach podawane z frytkami lub mieszane z ryżem i makaronami.
Kolejne dania to specjały kuchni afrykańskiej w zależności od kraju często bardzo pikantne. Często mamy również do czynienia z maniokiem i batatami. Królują mięsa z ryb i ryż i to stanowi podstawę diety. W przypadku krajów niemających dostępu do morza przeważać będzie mięso zwierzęce.
Dodatkowo pokaże Wam czego można się napić. Dla mnie grecka kawa chyba najlepsze co mnie spotkało... polecam wszystkim tak samo jak świeżo wyciskane soki. W Afryce sprzedawane w woreczkach - średni pomysł ale tak po prostu jest. Podobnie jak woda, którą można kupić pakowaną w woreczki foliowe po 0,5 l.
Na koniec ciekawostka, którą zobaczyłem w Grecji jogurt "grecki" produkowany w Polsce sprzedawany dla Greków. To mnie troszkę zaskoczyło. Grecja słynie z jogurtów a tu proszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
A tu napisz co Ci chodzi po głowie - będzie mi miło.